Doorgaan naar hoofdcontent

2010: Laatste jaar Kappl; De Hohe riffler

Hoogste berg in de  Verwall  gruppe is de  Hohe riffler , 3168 mtr hoog. In alle jaargangen van de berggeiten is het nog niet gelukt om een noemenswaardige top te beklimmen. Twan, geit van het eerste uur had al jaren een gekoesterde wens: Het beklimmen en overwinnen van de Riffler.

Twan heeft besloten: De Riffler is het doel


De route stond dus vast; Van Haus Inge te voet, vijf uur lang uphill voor twee nachten naar de Edmund Graf hutte. Dag 2 de verovering van de Riffler en dag 3 terug naar Kappl via de Schmalzgrubenscharte.(2697 mtr).
Zoals eerder vermeld, De populariteit van de gang naar de Alpen bleef ongekend hoog. Ook dit jaar groeide de groep van zes naar acht personen. Alpinist,Navigator,survivor en buschauaffeur Joost Wullems en `oldtimer` Paul Jacobs voegden zich bij de groep. Totaal acht personen. Vervoermiddel: Een bus! Start van de expeditie: week 2 van Juni

Geheel links: Joost. 3e van links: Paul

Dag1: Haus Inge naar de Edmund Graf hutte
Aankomstdag in Kappl was schitterend; warm en mooie blauwe lucht. `Soepergeil` man. Inge was weer verrukt ons te zien, vooral voor Twan gaat haar hartje sneller kloppen. 
Zo niet dag twee bij vertrek. Het was kil  ( uhhh ,het weer.......niet de klik tussen Twan en Inge hahahaha ) en bij de eerste meters richting de kern van Kappl begon het te regenen. Snel werd bij de Intersport nog wat regencapes gekocht. De eerste twee uur verliep door het bos, boven de boomgrens overgaand in rood gemarkeerde paden. Sfeer was goed ondanks het verslechterende weer: Een straffe wind en natte sneeuw. De groep splitste zich op: Koplopers Maurice en Jurgen gevolgd door Twan en Paul, weer later Pascal en Joost ( die denk ik de route 1 1/2 keer gelopen heeft ) en tenslotte Leon en Jack. Jack, by the way, heeft op de alm tussen de andere `vlaaien` zijn eigen versie geproduceerd. Unsere riesenbuben hatte `durchfall`.

aankomst Jack en Leon bij de hut; brandstoflabel F....

Huttenwirt Markus heette ons welkom. De namiddag werd gerelaxed en na het avondmaal werd samen geluisterd naar Nederland -Uruguay ( WK 2010, uitslag 3-2 ) op de breedband.Dag2 : Beklimming Hoher Riffler
Voor de dag is er een nacht geweest en die was zeg maar.........luidruchtig. In lager A lagen `de sporty guys` opeengepakt. Opa Paul was hier de spelbreker............Zijn keelamandelen produceerden een luidruchtig alarmgeluid. In lager B was het niet veel beter; Leon liet de hut op zijn grondvesten schudden dus samengevat: iedereen fit en fris!!
Het weer echter was SUPER !! Strakblauwe lucht met een heerlijk temperatuurtje. Onze spullen in de hut en alleen de stokken, water en proviand werden meegenomen. De eerste driehonder meter verliepen easy, echter aangekomen voor de bekende morenengletsjer bleek deze nog bedekt te zijn met een dik pak sneeuw. Twan ging op verkenning maar dat was geen succes.


Twan wilde voor Otzi spelen.
 Jurgen werd spelbreker.

Er werd weer een stuk omlaag gelopen tot het begin van de gletsjer en Uberalpinist Joost startte een pad naar boven waar de rest van de `geiten` dankbaar gebruik van maakten.

Steil omhoog door de sneeuw

...achter Joost aan

Na 2 uur werd aangekomen op een vlak stukje berg ( 3030 mtr ) , daar waar we in 2006 moesten omdraaien. De zon was heerlijk en hier werd genoten van een een `break`  en met z`n allen prachtige Alpenliederen  gezongen....

Schon sind die bergen...jajaja.....

Na een half uurtje zingen de laatste 150 meter naar de top die na een ruim half uur door iedereen werd bedwongen. Een schitterend, helder uitzicht over vele alpentoppen. 


 Mini geit Cleven; Als 1e boven maar .....een beetje hoogtevrees ??

Chapeau Paul; Voor het nageslacht!! Riffler 3168 mtr

Na een half uur genieten van het uitzicht werd de terugtocht aanvaard en omstreeks 14.00 uur was iedereen weer beneden. Huttenwirt Markus complimenteerde ons door te vertellen dat zijn zes-jarige zoon ook al boven is geweest.Dank je Markus........Hier kunnen we wat mee....

Wirt Markus met `combat crocs`

En wat doe je met zo`n heerlijk voorjaarszonnetje............JUIST!!!


Speechless...............


De `sporty guys`ondernamen nog een kleine wandeltocht en de rest genoten van de rust en nog een steenbok vlak bij de hut.

Dag 3: Terugtocht via de Schmalzgrubenscharte.Laatste dag. Prachtig mooi weer. Na afscheid van Markus werd de terugtocht naar Kappl aanvaard. Het doel was bereikt. De Riffler was bedwongen en goed geluimd werd begonnen aan de klim. 

Tussenstop voor de links gelegen Schmalzgruben``

Onderweg werden we tweemaal verrast; Na 45 Minuten hoorden we ( lopend over een gletsjer ) luid geroep achter de groep.......Manfred die ff rennend de Ventolin Puff van Pascal kwam nabrengen...........( hij had in het dal een reserve ....) 
De andere verrassing was het lopen door de sneeuw;  het favo-onderdeel van Jack. 


Na twee uur passeerden we de `Scharte` en vanaf nu alleen nog maar omlaag richting Kappl in totaal vijf uur. 

Vanaf de `Scharte`Downhill richting Kappl , 3 uur verder.

Tocht 2010 kwam hiermee ten einde.

Goede zaken voor de buurtsuper in Kappl; 
Twan, en Jurgen kochten een jaarvoorraad `Fritatensuppe`.Reacties

Populaire posts van deze blog

Berggeitentocht 2018; Stubaital

Eerst vergaderen!!! dd Mei 2018; Het wordt het Stubaital


Afgelopen Mei, in de eerste zomerse omstandigheden, vergaderden de berggeiten in de eerste Nieuwstadse Bergstubl `die Clevenie` over de route ergens in het Tiroolse gebergte. De vergadering, inmiddels naast de jaarlijkse tocht ook een traditie, wordt ombeurten bij een berggeit georganiseerd .
Mini geit Cleven had met zijn kersverse dirndl Tessa een orginele en overheerlijke Tiroolse drei gangen menu geserveerd. Alles werd netjes weggespoeld met vaasjes Erdinger maar de finale was voor Gunther de klapperrrrrrrr; Heisse Liebe!!! "Ohwwww zo lekker dat zoete met dat zure" ( nee, nee, begrijp ons niet verkeerd; het gaat over het ijs en niet dat andere 😂😂😂😂😂 )
De uitgestippelde tocht in het Stubaital werd verkozen voor een tweede route in het Brandnertal, montafon.
Dag 1: Via de de Grawa watervallen een warm up in het dal en dan omhoog naar de Nurberger hutte.
Dag 2: Een top beklimming van de Gamspitzl 3051 mtr en daarna naar…

Berggeitentocht 2016; Gschnitztal en Habicht

De blog van Pascal: Berggeitentocht 2016In de lente van 2006 kwamen IC-verpleegkundigen Twan Ehren en Pascal Meijers op het idee om een huttentocht te organiseren in de Oostenrijkse Alpen. Collega’s Jurgen Scheijen en Leon Pitt sloten aan. De ‘intensieve berggeiten’ waren geboren.‘De opzet is altijd gelijk gebleven: twee reisdagen en drie wandeldagen waarvan twee overnachtingen in een hut op hoogte. Deze hutten blinken uit in eenvoud. Onze slaapplekken zijn simpele lagers met wel twintig tot veertig britsen. De wasgelegenheden zijn vaak alleen met (ijs)koud gletsjerwater.
In al die jaren nam het aantal deelnemers toe tot maximaal acht. Ook de klimervaring werd steeds groter. Er werden mooie pieken bereikt en de lengte van de wandelingen liep op tot maximaal vijftien uur! Alleen in 2008 werd de tocht niet gelopen vanwege de verhuizing naar de nieuwbouw in Sittard-Geleen. Maar nu, 2016, toch de jubileumeditie! Met dit hoogtepunt wilden we ook opnieuw een top beklimmen: de hoogste piek i…

Berggeitentocht 2017; Brand in Montafon

Staand v.l.n.r. Leon,paul,Pascal,Johan,Twan, Koen zittend Jurgen en Maurice
Het verhaal begint elk jaar hetzelfde. Om 07:00 verzamelen de geiten zich bij de oppergeit `veur un sjpek en ei ontbijt` en voor vertrek volgt dan altijd die traditionele teamfoto. Opvallend is dat in ruim 10 jaar niemand kaler, dikker of ouder is geworden...................toch? Easy ritje dit jaar, in ruim 7 uurtjes voor het eerst naar het Vorarlberg. Basecamp is Haus Bergland in het dorpje Brand in het Brandnertal ( Bij Bludenz rechts af )
Prachtig hotel,toch?........... Nee niet die grote.....de kleine op de voorgroond, Thats him !!


Eigenaar Reinhold ( of Arnold ? ) had nou niet echt de rode loper uitgelegd; hij was er gewoon niet!! Een telefoontje was ook niet echt bemoedigend." Heute?? ....8 personen???" Ai ,een valse start, maar broerlief kwam gelukkig na een kwartier alles oplossen.

Broerlief werd beloond met een biertje

s`Ochtends voor vertrek zorgde de vroege aanwezigheid van Jurgen ( wie anders …