Doorgaan naar hoofdcontent

2007: 2e jaar. Sneeuw gooit roet in het etenDeelnemers 2007 v.l.n.r.
Johan Hamans,Twan Ehren, Jurgen Schijen, Pascal Meijers
Zittend: Guus Schoenmakers


Jaargang twee had ik een mooie doch intensieve route bedacht wederom in het Paznauntal. In Mathon, vlak voor Galtur, zouden we klimmen naar de Friederichshafenerhutte, vandaar naar de Darmstadsterhutte en terug via de Niederelbehutte naar Kappl.


sneeuw in September; tot 30 cm boven 2000 mtr!!

Dag1: Aankomst Kappl
We vertrokken vanuit Sittard net als vorig jaar in de eerste week van September. De weervoorspellingen waren in 1 dag tijd van goed naar zeer slecht veranderd. Een front had voor veel sneeuwval gezorgd .Twee collega`s, Marianne Drenth en Lydia van Son, ondernamen met een andere groep een tocht in het Zillertal en moesten deze afbreken vanwege de vele sneeuwval. 
Groep Drenth /van Son  had zich voor de gezelligheid  bij ons in gevoegd in Kappl, wat resulteerde in een overboeking van `Haus Inge`. Geen probleem; Bij de buren was nog plaats zat.

Na overleg met de andere groep en `locals` werd besloten de geplande route helaas te skippen. Paden gemarkeerd met rode stippen waren niet te zien, klauterpartijen te gevaarlijk.
Besloten werd tot dagtochten.

2e dag: Mittagkopf
In de Samnaungruppe ( tegenover dorp Kappl ) ligt prominent de Mittagkopf. Niet hoog ( 22oo mtr ) maar met 1150  ( 4 uur looptijd ) stijgmeters  vanuit het dal een pittige opwarmer. Het weer was kil en bewolkt en aangekomen bij de Visnitzwaterval begon het te regenen.

Tussenstop Visnitzwaterval. 

Eerste tussenstop was de 1850 mtr hoog gelegen Visnitzalpe die gelukkig `bewirtschaftet` was. 

Visnitzalpe 1850 mtr. Regen werd sneeuw.

Debutant Guus schokte het aardige serveestertje door bruut Almloeder te bestellen ipv Almdudler...............

Heerlijk dorstlessend......Almloeder!!!!

Na een heerlijke pitsstop had zich buiten al een mooi laagje sneeuw gevormd. De Top naar de Mittagskopf betekende vanaf hier nog 400 meter omhoog
Boven de boomgrens verlieten we het grote pad om tussen de sneeuw en lawinebrekers de top te bereiken. Dit bleek nog een hele kluif want door de laag sneeuw was het pad moeilijk te herkennen.

waar is het pad??

Erg jammer, op 2180 mtr, moesten we vanaf hier de tocht afbreken en begonnen we aan onze terugtocht.


aan de overkant van het dal zichtop
de geplande eerste route.Veel sneeuw!!

Dag 3: Pezinerspitze ( 2550 mtr )

Vanuit dorpdeel Langesthei, oostelijk gelegen van Kappl richting See vertrokken we met de auto alwaar we verder te voet door het bos wandelden richting de 2000 mtr hoog gelegen Peziner alm, een bewirtschafte boerderij. Het weer was kil, halfbewolkt maar beter als de vorige dag. Guus had vandaag de rugzak met proviand en dat viel niet mee. Met enige achterstand bereikte hij de alm waar een heelijke lunch met speckbrott werd genuttigd. De boer en zijn familie waren druk doende de eerste voorbereidingen van de  `Almabtrieb`  te regelen.De weg kwijt

Vanaf de alm vertrokken we verder richting de top maar al gauw was het pad onvindbaar door de sneeuw. Na wat omzwervingen en over en weer gediscussieer vonden Pascal en Guus toch de rode markeringen en werd tussen de lawinebrekers door omhoog geklommen. Maar het weer werd wederom slechter met flinke temperatuurdalingen en laaghangende bewolking. ongeveer 150 meter onder de top moestten we vaststellen, net als de dag ervoor, dat de top niet te bereiken was door een te dikke laag sneeuw. We besloten via een andere route terug te lopen richting Kappl. Een schitterende route die niet altijd ongevaarlijk was door de sneeuw en steile paden.

Mooi!!

Na totaal 9 uur bereikten we het dal. Zeer voldaan. Ik moet bekennen; na 2 dagen flink bergaf wandelen had ik op beide hakken blaren ontwikkeld. Guus was op het einde van de dag meer dood dan levend, maar op karakter kwam hij  enige tijd later aanstrompelen......

Guus Ph  7,1 ??

Dag 4: Galtur

Mooi weer, lekkere temperatuur en half bewolkt.
Op de laatste dag besloten we op advies van Inge`s echtgenoot te wandelen in Galtur
Galtur is de laatste gemeente in het Paznauntal voor de Silvretta hochalpenstrasse beter bekend van de dodelijke lawine`s  in `99 die vele levens kostte. Jurgen weet hier nog alles van.
Na het vinden van een geschikte parkeerplaats ( Guus wist zijn robuuste Laguna handig te manoevreren op het boerenweggetje......) door het bos( via abkurzungen ) omhoog naar de   Berglisee. 


Na twee uurtjes een prachtige Alm met bergmeertjes en verderop gelegen toppen tot 3000 mtr richting Samnaun.
Terug in het dal besloten Twan, Johan en Jurgen de terugtocht naar Kappl ( 9 km ) te voet door het dal te lopen. Guus en Pascal keerden, na een heerlijke kop koffie in Ischgl, met de auto huiswaarts naar Haus Inge.

Dag 5: Huiswaarts naar Nederland.


 Reacties

Meelis zei…
Per toeval kwam ik op dit blog. Wat enthousiasmerend om te lezen ! Alsof ik er zelf bij was. Erg leuk en maakt me nieuwsgierig naar meer !
Groeten van Meelis
Dank Meelis. De berggeiten story continues.... Volgend jaar willen we deze tocht een tweede kans geven.Ook ervaring met huttentochten?

Populaire posts van deze blog

Berggeitentocht 2018; Stubaital

Eerst vergaderen!!! dd Mei 2018; Het wordt het Stubaital


Afgelopen Mei, in de eerste zomerse omstandigheden, vergaderden de berggeiten in de eerste Nieuwstadse Bergstubl `die Clevenie` over de route ergens in het Tiroolse gebergte. De vergadering, inmiddels naast de jaarlijkse tocht ook een traditie, wordt ombeurten bij een berggeit georganiseerd .
Mini geit Cleven had met zijn kersverse dirndl Tessa een orginele en overheerlijke Tiroolse drei gangen menu geserveerd. Alles werd netjes weggespoeld met vaasjes Erdinger maar de finale was voor Gunther de klapperrrrrrrr; Heisse Liebe!!! "Ohwwww zo lekker dat zoete met dat zure" ( nee, nee, begrijp ons niet verkeerd; het gaat over het ijs en niet dat andere 😂😂😂😂😂 )
De uitgestippelde tocht in het Stubaital werd verkozen voor een tweede route in het Brandnertal, montafon.
Dag 1: Via de de Grawa watervallen een warm up in het dal en dan omhoog naar de Nurberger hutte.
Dag 2: Een top beklimming van de Gamspitzl 3051 mtr en daarna naar…

Berggeitentocht 2016; Gschnitztal en Habicht

De blog van Pascal: Berggeitentocht 2016In de lente van 2006 kwamen IC-verpleegkundigen Twan Ehren en Pascal Meijers op het idee om een huttentocht te organiseren in de Oostenrijkse Alpen. Collega’s Jurgen Scheijen en Leon Pitt sloten aan. De ‘intensieve berggeiten’ waren geboren.‘De opzet is altijd gelijk gebleven: twee reisdagen en drie wandeldagen waarvan twee overnachtingen in een hut op hoogte. Deze hutten blinken uit in eenvoud. Onze slaapplekken zijn simpele lagers met wel twintig tot veertig britsen. De wasgelegenheden zijn vaak alleen met (ijs)koud gletsjerwater.
In al die jaren nam het aantal deelnemers toe tot maximaal acht. Ook de klimervaring werd steeds groter. Er werden mooie pieken bereikt en de lengte van de wandelingen liep op tot maximaal vijftien uur! Alleen in 2008 werd de tocht niet gelopen vanwege de verhuizing naar de nieuwbouw in Sittard-Geleen. Maar nu, 2016, toch de jubileumeditie! Met dit hoogtepunt wilden we ook opnieuw een top beklimmen: de hoogste piek i…

Berggeitentocht 2017; Brand in Montafon

Staand v.l.n.r. Leon,paul,Pascal,Johan,Twan, Koen zittend Jurgen en Maurice
Het verhaal begint elk jaar hetzelfde. Om 07:00 verzamelen de geiten zich bij de oppergeit `veur un sjpek en ei ontbijt` en voor vertrek volgt dan altijd die traditionele teamfoto. Opvallend is dat in ruim 10 jaar niemand kaler, dikker of ouder is geworden...................toch? Easy ritje dit jaar, in ruim 7 uurtjes voor het eerst naar het Vorarlberg. Basecamp is Haus Bergland in het dorpje Brand in het Brandnertal ( Bij Bludenz rechts af )
Prachtig hotel,toch?........... Nee niet die grote.....de kleine op de voorgroond, Thats him !!


Eigenaar Reinhold ( of Arnold ? ) had nou niet echt de rode loper uitgelegd; hij was er gewoon niet!! Een telefoontje was ook niet echt bemoedigend." Heute?? ....8 personen???" Ai ,een valse start, maar broerlief kwam gelukkig na een kwartier alles oplossen.

Broerlief werd beloond met een biertje

s`Ochtends voor vertrek zorgde de vroege aanwezigheid van Jurgen ( wie anders …